Τα νέα του Ιερού Ναού μας για τον Απρίλιο

1. Κατά το μήνα Απρίλιο ο Εσπερινός και το Μέγα Απόδειπνο αρχίζουν στις 6:00μ.μ. Ο Όρθρος τις Κυριακές στις 6:30-9:35π.μ.

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Συζυγία

".....Όσο κι αν φαίνεται εκπληκτικό, ένα απ΄τα πιο σημαντικά πράγματα, που μπορούν δυο σύζυγοι να κάνουν για να επικοινωνίσουν , είναι να ασκηθούν να κάνουν τα ασήμαντα της καθημερινής ζωής.

Είναι εξαίρετικής σημασίας σε ένα γάμο, για παράδειγμα, να μάθει ο ένας σύζυγος να χαιρετάει το σύντροφό του όταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχει τα ρούχα του άλλου, την έκφραση και το βάδισμα, χωρίς να κάνει αναγκαστικά κάποιο σχόλιο γι΄αυτά, εκτός αν κάποια φιλοφρόνηση συνιστάται, αλλά μόνο για να τα σημειώνει συνειδητά στο μυαλό του. Όταν το κάνουμε αυτό, οι σύντροφοι μας αποκτούν "ύπαρξη" για μας. Δεν παίρνουμε απλώς σαν δεδομένη την παρουσία τους και δεν προσαρμοζόμαστε στη θανατηφόρα ρουτίνα έτσι που να μη κοιτάμε ο ένας τον άλλο. Είναι εκπληκτικό πόσοι σύζυγοι δεν κοιτάνε ο ένας τον άλλο, δεν παρατηρούν ποτέ οτι ο άλλος έχει ενα πληγωμένο δάκτυλο σαν παράδειγμα ή δεν βλεπουν ποτέ οτι ο άλλος φαίνεται κουρασμένος. Όταν δεν βλέπουμε ο ένας τον άλλο, δεν νιαζόμαστε κιόλας ο ένας για τον άλλο.

Κατα τον ίδιο τρόπο οι σύζυγοι χρειάζεται να εξασκηθούν στην τέχνη να αναγνωρίζουν την παρουσία και τις δραστηριότητες του άλλου. Ένα απλό ευχαριστώ, όταν η σύζυγος σερβίρει τον καφέ,τη διαβεβαιώνει οτι ο σύζυγός της την προσέχει και την εκτιμά. Ένα σχόλιο ευγνωμοσύνης: "τι καθαρό που φαίνεται το αυτοκίνητο" όταν ο σύζυγός έχει τελειώσει το πλύσιμό του, τον πληροφορεί οτι η σύζυγός του απασχολείται μ΄αυτόν και δίνει αξία στη συμβολή του. Το άνοιγμα της πόρτας για τον άλλο, το να τον βοηθήσεις με τα πακέτα που σηκώνει, να του κρατήσεις τα εργαλεία, να ζητήσεις συγνώμη για κάποια διακοπή, να τον ρωτάς συχνά πως αισθάνεται, αυτά όλα είναι αβροφροσύνη που μπορεί να δείχνουμε στους φίλους, αλλά που είναι απολύτως αναγκαία σ΄έναν καλό γάμο. Λένε στον άλλο:"Σε προσέχω, σε εκτιμώ, μου αρέσεις...." Πολλοί γάμοι που δεν τα έχουν αυτά, κατέληξαν στο διαζύγιο με αιτιολογικό: "Απάδουσα στην αξιοπρέπεια του ατόμου, μεταχείριση" γιατί η αβροφροσύνη δίνει σ΄αυτόν που την δέχεται, ακριβώς αυτό: αξιοπρέπεια και αξία. Καμιά ανθρώπινη σχέση δεν μπορεί να διαρκέσει, αν αυτοί που την απαρτήζουν δεν έχουν τέτοιες ιδιότητες και συνήθειες....."


Πηγή: Παπα Φιλόθεος Φάρος - Παπα Σταύρος Κοφινάς ΣΥΖΥΓΙΑ Εκδόσεις Ακρίτας
Αναδημοσίεση από: Ορθόδοξο Ιστολόγιο Επαρχίας Αμμοχώστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: